Tafeltennis kan klachten van parkinson verminderen


Tafeltennis bij parkinson Parkinson Café Berkelland

Tafeltennis zou de ziekte afremmen omdat het de reflexen van patiënten aanscherpt en de hersenen stimuleert. Pingpong heeft veel gezondheidsvoordelen: het verbetert de bloedcirculatie, het heeft een positief effect op de oog-handcoördinatie en bevordert de reflexen. Extra positief voor mensen met parkinson: het houdt de hersenen scherp en stimuleert het evenwicht.

Een Japanse studie onderzocht patiënten met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar en een milde vorm van de aandoening. Voor de test bracht een nauwkeurige check-up de exacte symptomen van iedere deelnemer in kaart, vervolgens stonden er wekelijks rek-, en strekoefeningen en tafeltennis op het programma. Daarbij coachte een ervaren tafeltennisser de patiënten gedurende zes maanden.

Om de drie maanden keken de wetenschappers weer naar de symptomen van de deelnemers. Daaruit bleek dat ze zowel na drie als na zes maanden al aanzienlijke verbeteringen ervoeren, met name op het vlak van spreken, schrijven, lopen, opstaan en aankleden. Daarnaast reduceerden de trainingen stijfheid en beven, en hielpen ze de patiënten sneller bewegen. Hoewel deze studie kleinschalig is, zijn de resultaten bemoedigend. De Nederlandse ParkFit studie geeft vergelijkbare resultaten bij sporttrainingen.