Wat zijn de voordelen van een goede houding?
- Minder kans op problemen met het evenwicht en kans op vallen doordat uw gewicht niet naar voren is verplaatst.
- Verminderde kans op freezing.
- Uw waarneming van de positie van uw lichaam in de ruimte is beter.
- Minder moeite met het bewegen van uw nek en de armen.
- Beter oogcontact met anderen.
- Kleinere kans op nekklachten en hoofdpijn.
- Minder aanleiding tot verminderde kracht van de houdingsspieren.
- Kleinere kans op moeilijkheden met slikken, minder speekselverlies.
- Betere ademhaling, minder problemen met duidelijk en luid spreken.
- Positieve invloed op de stemming, het helpt om makkelijker positieve herinneringen op te roepen.
De houding bij parkinson is met oefeningen goed te beïnvloeden.
We moeten daarvoor eerst kijken wat de reden is dat mensen met parkinson vaak een voorovergebogen houding krijgen.
Bij parkinson wordt de houding beïnvloed door de ziekte van Parkinson zelf. De oorzaak ligt in het feit dat bij mensen met parkinson de buigspieren (zoals de borstspieren) meer signalen krijgen vanuit het brein dan de strekspieren. Daarnaast zijn mensen met parkinson vaak minder lichamelijk actief, waardoor de spierkracht van de strekspieren afneemt.
Als iemand vaak een gebogen houding aanneemt (zoals bij het kijken op een tablet of mobieltje, door het zitten met een gebogen rug achter de computer – dus ook bij jonge mensen zonder parkinson) wordt de rug stijver en de borstspieren worden korter. De spieren passen zich gewoon aan. (Net als het stijver worden als u 6 weken in het gips hebt gezeten.) Deze korte spieren worden bij strekking van de rug onder spanning gebracht (op rek dus). Gevolg: ze gaan via een reflex de strekspieren remmen, zodat u weer krom gaat staan. Deze reflex is een natuurlijke reflex en heeft niets met parkinson te maken. Het komt ook voor bij pubers.
De beweeglijkheid van de rug en de lengte van de spieren is tot op hoge leeftijd te verbeteren. Als we de korte spieren met rustige oefeningen rekken, dus langer maken, valt de remming van de strekspieren door de reflexwerking weg.
Er is steeds meer bewijs dat de achteruitgang bij parkinson geremd kan worden. Je kunt – ook bij parkinson – nieuwe verbindingen maken tussen hersenzenuwen. Als je oefeningen doet met grote bewegingen (dus veel signalen tussen de hersenzenuwen) gericht op de strekking (de zenuwverbindingen die door parkinson te weinig signalen krijgen) worden de zenuwverbindingen gericht op het strekken beter. Daardoor strek je automatisch beter.
U kunt hier een algemeen oefenprogramma, gericht op verbetering van de strekking, downloaden. Dit om een beeld te geven hoe u thuis met haalbare oefeningen aan de slag kunt. Dit programma is geen vervanging van de oefeningen die u van uw ParkinsonNet therapeut krijgt. Die oefeningen zijn op uw individuele situatie gericht.
strategieën om een goede houding te behouden
- Algemene tips
- Blijf lichamelijk actief, zodat algehele conditie, beweeglijkheid en kracht op peil blijven.
- Zorg voor een goede zithouding. In plaats van uw mobiel of tablet op schoot te gebruiken, of boeken op schoot te lezen, kunt u beter aan een tafel gaan zitten, zodat u meer rechtop zit. Als u met een computer werkt, zorg voor een goede plaatsing van monitor, toetsenbord en muis.
- Neem pauzes. Als u lang zit (een uur of langer), neem dan regelmatig een pauze van een paar minuten per keer. Probeer een alarm in te stellen om u eraan te herinneren wanneer u pauzes moet nemen. Verander vaak van houding. Gebruik deze pauzes om te gaan staan als u dat kunt. Als u dat niet kunt, strek dan uw rug (buig zachtjes naar achteren).
- Let op hoe u zit tijdens het eten. Als u in een onderuitgezakte houding zit kan het moeilijker worden om te slikken. Als u zo rechtop mogelijk zit, is het ook makkelijker voor uw maag om voedsel te verteren, wat de opname van medicijnen kan beïnvloeden.
- Ga voor de middagrust niet in een stoel zitten. Uw hoofd valt waarschijnlijk naar voren als u slaapt. Ga daarom liggend rusten.
- Als u een wandeling maakt: kijk naar iets op ooghoogte in de verte – u blijft daardoor makkelijker rechtop lopen; maak de passen 5 centimeter groter dan u gewend bent – door de hak iets verder te plaatsen tilt u automatisch de voorvoet op en wordt de kans op sloffen minder; zwaai met de armen – de passen worden daardoor groter en u blijft beter rechtop lopen. Mocht u toch merken dat u wat meer voorovergebogen gaat lopen, neem dan een korte pauze en doe eventueel wat strekoefeningen.