Tips bij tremoren

Wat is een tremor?

Het onvrijwillig schudden, beven of trillen van een ledemaat wordt een tremor genoemd. Drie op de vier mensen met parkinson hebben er last van. Het is vaak een van de eerste symptomen die opvallen. De tremor begint altijd aan één kant van het lichaam. Een tremor kan optreden in verschillende lichaamsdelen, zoals een arm, hand, been en soms zelfs ook de kin of tong. Meestal is het in één bepaald lichaamsdeel. Vaak ontstaat een tremor spontaan en kan daarna ook vanzelf weer weggaan.

voorbeelden van tremoren bij parkinson

Trillen van de vingers, trillen van de hele hand
Het “pillen draaien” verwijst naar het trillen van de vingers, meestal de duim plus de andere vingers, waarbij het lijkt alsof de persoon een pil in de vingers rolt. Dit is meestal het deel van het lichaam waar het beven begint.
Trillen van de kaak
Ook een tremor van de kaak komt vaak voor bij parkinson, terwijl een tremor van het hoofd dat niet is. De beving van de kaak lijkt heel erg op rillen, hoewel meestal langzamer. Het gaat weg bij beweging, dus het is niet aanwezig tijdens het kauwen. Het is uiterst vervelend als het zo hevig is dat de tanden op elkaar klikken. Voor mensen met kunstgebit, kan het ervoor zorgen dat het kunstgebit niet op zijn plaats blijft zitten, en bovendien de aandacht trekken door de klikkend geluid. Het kauwen van kauwgom stopt het trillen.
Trillen van de voeten
Veel, zo niet de meeste mensen, kunnen een tremor in het been krijgen als ze hun been in bepaalde posities laten rusten met de hiel een beetje van de grond. Dit is geen tremor van de ziekte van Parkinson – zie afbeelding.

Tremor van de voet voorkomen

Het beste is, om dit te voorkomen door de voeten plat op de vloer te zetten. Het trillen van de voeten geeft vaak stress, waardoor andere tremoren sneller optreden! Een tremor van de voet ten gevolge van Parkinson is een tremor in rust, dus die is het duidelijkst als de voeten bungelen of als de persoon ligt. Het verdwijnt altijd wanneer de persoon staat (degenen die trillen als ze opstaan hebben een ander probleem), en stoort het lopen niet. De tremor betreft meestal de voeten, maar ook de dijen kunnen betrokken zijn, zodat het hele been beweegt.
Trillen van de tong
Soms heeft de tong een tremor, en in ongeveer 1% van de gevallen van de ziekte van Parkinson schudt het hoofd. Soms trilt het hoofd omdat de armen trillen en wordt de tremor gewoon doorgegeven. De stem, hoewel vaak betrokken bij de ziekte van Parkinson, is nooit betrokken door tremor.

Wanneer treedt een tremor op?

Het trillen is vaak vooral aanwezig als je het lichaamsdeel niet gebruikt. Echter kan het kan ook optreden als je een beweging maakt. Het trillen is dus beperkend voor dagelijkse bezigheden, zoals het lezen van de krant of het vasthouden van een kop koffie, scheren, aankleden, schrijven en vele andere taken die een fijne motorische coördinatie vereisen. Veel mensen vinden het een vervelende klacht, ook omdat het parkinson zo zichtbaar maakt.

Er zijn verschillende factoren die een tremor kunnen doen toenemen, zoals emoties en vermoeidheid. Stress is de opvallendste factor: trillen wordt erger tijdens stress. Sommige gezonde mensen merken al dat hun handen een beetje gaan trillen als ze een spannend gesprek voeren of een presentatie moeten geven. Datzelfde effect is voor parkinsonpatiënten nog veel heviger. Maar ook zijn er aanwijzingen dat het trillen kan toenemen wanneer de persoon zich concentreert op een taak die veel hersencapaciteit vraagt, bijvoorbeeld hoofdrekenen.

voorbeeldfilmpjes: strategieën om de tremor te verminderen

Klik op het plaatje om het filmpje te zien.

Koffie drinken bij tremor - tip
Koffie drinken, knijpen in kopje
Vingers snel strekken tegen tremor - tip
Vingers snel strekken (“flicking”) en weer buigen
Voorwerp tussen vingers bewegen tegen tremor - tip
Klein voorwerp tussen de vingers bewegen
Knijpen in een bal tegen tremor - tip
Knijpen in een bal
Arm vast laten houden tegen tremor - tip
Arm met tremor vast laten houden, hand open, arm gestrekt
Schrijven bij parkinson tremor - tip
Schrijven: knijpen in de pen, blokletters
Pen ronddraaien met de vingers tegen tremor - tip
Pen ronddraaien met de vingers
Bal opgooien en vangen tegen tremor - tip
Bal opgooien en vangen
Lopen kan niet door freezen en tremor, fietsen kan wel - tip
Kan niet lopen (tremoren en freezing) maar wel goed fietsen
Wat kunt u doen tegen tremoren?

1. Een goede grip op tremoren vereist optimale controle van de ziekte van Parkinson met medicijnen. Medicijnen die helpen tegen de ziekte van Parkinson kunnen vaak de tremor ook verminderen, hoewel er wel onderlinge verschillen bestaan in de werkzaamheid. (Vier op de tien mensen met parkinson ervaren geen enkel effect van dopamine op het trillen.) Neem de medicatie op tijd in (om schommelingen in werking te voorkomen) en volgens het schema van uw arts. Neem de tabletten minstens dertig minuten vóór de maaltijd óf één uur na de maaltijd in. Een volle maag zorgt er namelijk voor dat levodopa er veel langer over doet om in het bloed opgenomen te worden. De gebruikte dosis heeft dan minder effect.

2. Als medicatie niet effectief is, is diepe hersenstimulatie (DBS) over het algemeen succesvol bij het onder controle houden van tremor. Diepe hersenstimulatie is bedoeld voor mensen met parkinson die al langere tijd patiënt zijn en die de volgende klachten ervaren: toename van bewegingsklachten, onvoldoende verbetering door medicijnen, bijwerkingen van medicijnen en afname van de kwaliteit van leven. Een hersenoperatie is een ingrijpende gebeurtenis. Voor het besluit genomen wordt u te opereren, vindt eerst een screening plaats. Het behandelteam bepaalt of u in aanmerking komt voor een eventuele operatie.

Effect DBS - diepe hersen stimulatie - op parkinsontremoren

5. Veranderingen in uw dieet kunnen ook nuttig zijn. Stimulerende middelen zoals cafeïne, koffie, chocolade en recreatieve drugs kunnen ook een tremor verergeren, dus het is een goed idee om op de hoeveelheid hiervan te letten.

6. Ergotherapie
Adviezen: Bij het drinken: probeer of het helpt om een kopje met 2 handen op te tillen. U trilt dan minder, waardoor u minder morst. U kunt ook proberen wat extra kracht op het kopje uit te oefenen terwijl u deze vasthoudt. Steun met uw ellebogen op een tafel als u iets wilt pakken of wilt typen. Houd uw ellebogen dicht tegen uw lichaam om tremor te verminderen wanneer u uw handen gebruikt. Als u make-up aanbrengt, rust dan met uw ellebogen op een tafel of aanrecht. Neem een kapsel dat zo weinig mogelijk poespas vereist. Vermijd multi-tasking: staan om taken met uw handen te verrichten (zoals scheren, tanden poetsen en koken) kan een uitdaging zijn met parkinson. Als u gaat zitten om die taken af te maken, kan het lichaam de tremor van het bovenlichaam beter onder controle houden. Houd een logboek bij van uw tremoren en wanneer ze op hun best en op hun slechtst zijn. Voer dagelijkse activiteiten uit op het moment van de dag waarop uw tremor minder hevig is. Dit kan ook te maken hebben met de timing van uw medicatie en waar u bent tijdens de piek van de medicatie. Bewegen met hun voeten op de maat van muziek of fietsen op een hometrainer kan verlichting bieden bij tremoren die beginnen in de benen.

Knopenhaak - hulpmiddel bij parkinsontremoren
Verzwaarde polsband tegen parkinsontremoren

Bronnen: