Tijdens het lopen moet het lichaamszwaartepunt steeds verplaatst worden en weer op tijd opgevangen worden om niet te vallen. Voor mensen met parkinson kan zowel het verplaatsen van het lichaamszwaartepunt lastig zijn (met name tijdens het starten van lopen) als het opvangen van het lichaamszwaartepunt tijdens het lopen.
Ondersteuning van de balanscontrole
De meest voor de hand liggende ondersteuning van de balanscontrole is het gebruik van loophulpmiddelen, zoals een wandelstok, rollator, of bijvoorbeeld nordic walking stokken. Hiermee wordt het steunvlak groter gemaakt. Naast het gebruik van loophulpmiddelen zijn er nog andere mogelijkheden om op een creatieve manier om te gaan met eventuele balansproblemen bij het lopen. Deze manieren zijn met name nuttig bij het starten met lopen, of bij het maken van een draai. Bij het draaien en starten met lopen moet het gewicht namelijk van het ene been naar het andere been verplaatst worden om niet te vallen. Deze gewichtsverplaatsing vinden mensen met parkinson vaak lastig. Een voorover gebogen houding maakt het extra moeilijk.
o Ga eerst rechtop staan.
o Altijd de voeten wat uit elkaar houden tijdens staan (dus de voeten niet dicht bij elkaar)
o Bewust uw gewicht verplaatsen van uw ene naar uw andere been voor u de eerste stap zet (bijvoorbeeld even heen en weer schommelen op de benen).
o Het gebruiken van loophulpmiddelen (bijvoorbeeld een wandelstok, rollator, trippelstoel of loopfiets)
o Nordic walking stokken gebruiken
o Iemands arm of schouder (lichtjes) vasthouden
o Een winkelkarretje gebruiken
o Een ruimere draai maken
o In water lopen