Het veranderen van de gemoedstoestand

De gemoedstoestand speelt bij mensen met parkinson een bijzondere rol bij het lopen. De meeste mensen met parkinson merken dat het lopen minder goed gaat als ze angstig of gespannen zijn. Anderen ervaren precies het omgekeerde. Sommige strategieën binnen deze categorie staan dus lijnrecht tegenover elkaar: waar de één baat heeft bij strategieën om te ontspannen, heeft de ander juist baat bij strategieën die hen activeren.

Verbeteren algemene alertheid

Het veranderen van de gemoedstoestand is met name gericht op het verbeteren van de algemene alertheid. Algemene voorbeelden zijn: algehele ontspanning, het verminderen van de angst voor freezing of vallen, of het verhogen van de motivatie om te lopen. Een extreem voorbeeld van een verbetering van het lopen door toegenomen motivatie is beschreven in bedreigende situaties, zoals een groep Italiaanse verpleeghuisbewoners die tijdens de aardbeving in l’Aquila plots weer konden rennen om henzelf – en anderen – in veiligheid te kunnen brengen. Dit fenomeen wordt ook wel ‘kinesia paradoxa’ genoemd.

o Iets doen wat u leuk vindt, zoals basketballen of voetballen (tip: blijf sporten!)
o Lopen op uw favoriete muziek
o Angst om te vallen of te bevriezen wegnemen (bijvoorbeeld door een wandelstok mee te nemen, of met iemand samen te lopen)
o Mindfulness, meditatie
o Ademhalingsoefeningen doen
o Zorgen voor voldoende afleiding van stress (kies een rustige wandelomgeving)
o Jezelf positief of juist dwingend toespreken

Veranderen van de gemoedstoestand door sport