Klik op de blauwe links of op de afbeelding om bij de pagina met tips te komen.
Tips bij freezing

Loopproblemen voorkomen

Tips voor de houding
Houdingsafwijkingen die bij parkinson voorkomen zijn: voorovergebogen houding (meest voorkomend), camptocormia (forse, > 30o voorwaartse buiging van de hele romp), PISA-syndroom (zijwaarts gebogen romp) en antecollis (meer dan 45° buiging van de nek).
De besproken tips gaan over de voorovergebogen houding. Een goede houding bevordert onder andere de mogelijkheid voor een goede ademhaling, is bevorderlijk voor de darmperistaltiek en vermindert de kans op freezing.

tips bij tremoren

Tips bij ademhalingsproblemen
Naar schatting hebben 40 procent van de mensen met parkinson(isme) ademhalingsproblemen. Ze raken buiten adem als ze een trap oplopen of als het wandelpad iets omhoog gaat. Soms kunnen ze hun zin niet afmaken, omdat ze letterlijk niet de adem hebben om de woorden te vormen.
Overleg dit met uw behandelteam! Er zijn veel mogelijkheden om wat aan te doen, variërend van medicatieaanpassingen tot oefeningen.

Vallen voorkomen
Doe de risicotest voor vallen op https://www.testjevalrisico.nl/
Bepaal in 3 minuten of u een laag, misschien matig of hoog valrisico heeft. En krijg direct advies om de kans op een val zo klein mogelijk te maken. De nieuwe online valrisicotest kan gemakkelijk door u zelf thuis worden ingevuld of samen met een (zorg)professional. Klik op de afbeelding hieronder voor informatie over vallen gericht op mensen met parkinson(isme).

TIPS BIJ VERMOEIDHEID
Minstens een derde van de mensen met de ziekte van Parkinson klaagt over vermoeidheid. Er kan geen algemeen advies gegeven worden welke behandeling het beste is om vermoeidheid bij mensen met de ziekte van Parkinson te verminderen. Er zijn wel degelijk tips die kunnen helpen. (Een paraplu kan de regen niet stoppen, maar houdt ons wel droog.)

filmpjes met oefeningen
Er zijn op internet diverse beweegprogramma’s om thuis zelfstandig te oefenen. Als het slecht weer is en u kunt niet naar buiten om te wandelen of fietsen, te tuinieren of boodschappen te doen: blijf thuis in beweging! Daarnaast is er Parkinson Oefeningen, dit is een app met korte filmpjes waarin oefeningen en tips worden gegeven voor parkinsonpatiënten. In de Appstore (€ 0,99) en op Google Play (gratis).

Bloeddrukdalingen
Een plotselinge bloeddrukdaling die ontstaat wanneer iemand overgaat van zit- of lighouding naar rechtopstaande houding, of wanneer hij te lang staat. U voelt een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid. Andere mogelijke verschijnselen zijn: zweten, zwart voor de ogen of wazig zien, wankelen, het gevoel van flauwvallen of een wegraking (verlies van bewustzijn).
Vertel het aan uw behandelteam! Klik op de link voor tips die u zelf kunt toepassen.

Zelf-management vanaf de diagnose

Tips bij obstakels in het denken – cognitief functioneren
Voorbeelden: moeite met het richten van de aandacht, met plannen en overzicht houden, met het herinneren van afspraken, woorden, waar dingen liggen, met meerdere dingen tegelijk doen, met het maken van keuzes, met op gang komen en blijven en ook met het op tijd weer op de rem trappen om jezelf weer te kunnen stoppen. Bron: ‘Marina Noordegraaf: ‘Ommetjes door het parkinsonbrein’, ISBN 978-90-9035849-9 Het boek is hier te bestellen.

Palliatieve zorg bij parkinson
Genezing van parkinson is (nog) niet mogelijk. Bij iedereen verloopt de ziekte anders. Je kunt soms nog lang leven met de ziekte van Parkinson. Maar omdat denken steeds moeilijker kan worden, is het belangrijk om op tijd met je dokter en de mensen om je heen te praten over wat je wel en niet meer wilt als de ziekte erger wordt.

tips bij ziekenhuisopname
Tips voor zorgverleners, mensen met parkinson en hun mantelzorgers om vermijdbare complicaties, zoals medicatiefouten, te voorkomen.
Pagina is in opbouw.
