7 november 2024: Charles Knobben : Valpreventie
Charles Knobben (fysiotherapeut – niet praktiserend – en docent van de cursus ‘In Balans’) gaf een duidelijke presentatie over valpreventie. Hij besprak de verschillende oorzaken van vallen en wat eraan te doen valt. Na de pauze werd er door de bezoekers enthousiast meegedaan met oefeningen uit het programma ‘In Balans’. De presentatie kunt u hier downloaden.
De ‘In Balans’ oefeningen staan op beweegkaarten – die u hier kunt downloaden -waarop elke oefening heel eenvoudig met foto’s en tekst wordt uitgelegd. Via een QR code kunt u een filmpje zien waarop een fysiotherapeut de oefening voordoet.
12 september 2024: Logopedisten Nicole Maas en Sietske te Braake
Nicole en Sietske vertelden hoe logopedie kan helpen als het voeren van gesprekken moeilijker wordt door verminderde verstaanbaarheid (bijvoorbeeld door een zachte of hese stem), het minder snel op woorden kunnen komen of door problemen met het volgen van groepsgesprekken. Ook werden ademhalingsproblemen en slikklachten besproken.
De presentatie kunt u hier downloaden.
Het boek ‘Ommetjes door het parkinsonbrein’ kunt u hier bestellen. Eventueel kunt u hier het boek inzien en zelfs downloaden als pdf (60,6 MB)
Na de pauze is iedereen actief bezig geweest met grote bewegingen.
Voorbeelden van oefeningen met grote bewegingen in zit kunt u hier downloaden.
16 mei 2024: verpleegkundig specialist SKB Anoek Forkink: Parkinsonismen
Anoek hield een boeiend verhaal over de verschillen en de overeenkomsten tussen de ziekte van Parkinson en de atypische parkinsonismen. De verschillende symptomen en de verschillende behandelmogelijkheden werden duidelijk uitgelegd. Vragen van de bezoekers werden uitgebreid behandeld.
Na de pauze werden er aan de hand van drie stellingen ervaringen gedeeld door de bezoekers.
De presentatie kunt u hier downloaden.
Tips bij obstakels in het denken (cognitief functioneren) vindt u hier (onder op deze pagina). Het boek ‘Ommetjes door het parkinsonbrein’ kunt u hier bestellen. Eventueel kunt u hier het boek inzien en zelfs downloaden als pdf (60,6 MB)
14 maart 2024: diëtist Joyce Westhoff: voeding bij parkinson(isme).
Welke problemen komen frequent voorbij parkinson(isme):
Obstipatie: een kernsymptoom, vaak al in een vroeg stadium.
Geurverlies: zo’n 70-90% van de mensen met parkinson ervaart geurverlies, wat de smaakbeleving en de eetlust kan verminderen. Daardoor kunnen mensen onbedoeld afvallen.
Spijsverteringsproblemen: invloed op de opname van het medicijn levodopa. Een vertraagde maaglediging komt vaak voor, ook bij het parkinsonisme MSA. Adviezen voor het innemen van levodopa (zoals Madopar en Sinemet): neem levodopa een ½ uur voor de maaltijd in of ten minste 1 uur na de maaltijd. Neem het in met water, vruchtensap of appelmoes. Gebruik geen melkproducten bij de inname van levodopa.
De presentatie kunt u hier downloaden.
Paramedische Richtlijn Parkinson vindt u hier.
11 januari 2024: Trucs bij parkinson
Tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst kwam goochelaar Tom Krooshof ons verrassen met diverse trucs. Mensen met parkinson moeten zelf ook vaak trucs toepassen om bijvoorbeeld loopstoornissen te omzeilen.
Na de pauze sprak Herman over de zogenaamde compensatiestrategieën bij loopstoornissen (trucs dus): creatieve omweggetjes om het lopen te verbeteren. Dit gebeurt vaak met cues. Dit zijn prikkels van binnenuit (bijvoorbeeld tellen tijdens het lopen) of van buitenaf (lopen op het ritme van muziek of een metronoom – of lopen over strepen op de vloer). Daarna hebben we onze vingervlugheid geoefend (dat moest wel met iemand als Tom erbij) en oefeningen gedaan om onze houding te verbeteren. Om loopstoornissen te voorkomen is een zo recht mogelijke houding noodzakelijk.
Cindel Albers (PhD Student Revalidatie – Radboudumc) vertelde over het onderzoek naar compensatiestrategieën, waarom deze bij de ene persoon heel goed werken en bij de andere niet. Ook wordt onderzocht wat het effect is van langdurig gebruik van een compensatiestrategie.
Meer lezen over compensatiestrategieën om loopproblemen te voorkomen? Klik hier. Informatie over en tips bij freezing: klik hier.
9 november 2023: Slaapoefentherapie
Aniek Holmer, oefentherapeut Mensendieck / slaapoefentherapeut gaf een presentatie over slaap en over slaapoefentherapie als bewezen effectieve methode om slaapproblemen aan te pakken. Slapen kun je leren.
De presentatie kunt u hier downloaden.
Na de pauze hebben de bezoekers Tai Chi oefeningen gedaan met rustige muziek op de achtergrond. Onder de foto’s ziet u een filmpje van deze oefeningen
14 september 2023: Mantelzorg
Joke Vruggink vertelde over de mogelijkheden om ondersteuning te krijgen in het oerwoud van wet- en regelgeving in de zorg. Wat kan een mantelzorgmakelaar of onafhankelijk cliëntondersteuner voor je betekenen.
De presentatie kunt u hier downloaden.
Na de pauze lieten Charles en Herman zien hoe je makkelijk en veilig kunt opstaan uit de stoel en wat je kunt doen bij freezing van het lopen.
11 mei 2023: Parkinson boksen
Joost Brouwer vertelde dat ons uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie, balans en stabiliteit verbetert door het boksen. Onderzoek toont aan dat 150 minuten intensief sporten per week de progressie van parkinson vertraagt. Boksen blijkt een van de meest effectieve sporten te zijn.
Bijna alle 35 bezoekers deden aansluitend mee met de oefeningen. Ondanks de behoorlijk hoge intensiteit van de oefeningen konden ook nagenoeg alle deelnemers dit tot het laatst toe volhouden. De stemming zat er goed in, er waren veel enthousiaste reacties.
9 maart 2023: Diepe hersenstimulatie (DBS)
Tijdens de bijeenkomst van het Parkinson Café Berkelland hielden Dr Marleen Tjepkema en Emilie Klaver, MSc van het Medisch Spectrum Twente een presentatie over diepe hersenstimulatie. Bij diepe hersenstimulatie worden via elektroden elektrische impulsen gegeven aan de hersengebieden die de beweging aansturen. Het hele proces van intake tot nazorg werd toegelicht en ook vóór- en nadelen en eventuele alternatieve behandelingen kwamen aan bod. Na de pauze stelden de ruim 60 aanwezige bezoekers vele vragen en kwamen ook ervaringsdeskundigen aan het woord. Al met al een zeer informatieve middag die gezellig met een drankje werd afgesloten!
De presentatie kunt u hier downloaden en ook op deze pagina kunt u nadere informatie vinden over DBS.
12 januari 2023: Nieuwjaarsbijeenkomst
We keken even terug op de start van ons café in het afgelopen jaar en keken vooruit naar de plannen voor 2023.
Aansluitend was er een optreden van het Fladdertrio.
8 december 2022: Ergotherapie en parkinson
Saskia Sollman, ergotherapeut Sensire en Marise Vreugdenhil, ergotherapeut Ergo Es gaven een presentatie (die u hier terug kunt lezen): wat is ergotherapie wat zijn behandeldoelen door de klant en de mantelzorger, interventies, indicaties en verwijzing en vergoeding.
10 november 2022: Vraag het de apotheker
Apotheker IJ.G. Lokerse gaat in op veel voorkomende vragen.
U leest hier de presentatie Parkinson & Medicatie van Anoek Forkink, verpleegkundig specialist Neurologie SKB Winterswijk.
Kennismaking met “PWR! Moves”: oefeningen met grote bewegingen. De oefeningen in zit zijn hier op YouTube te bekijken.
13 oktober 2022: Opening Parkinson Café Berkelland
Als officiële openingshandeling moest Wethouder Betsy Wormgoor in een bepaald ritme klappen om de harde schijf van de computer te activeren. Hierna kwam Henk Blaauw (bestuurslid van de Parkinson Vereniging) aan het woord. De teamleden van het café stelden zich voor.
Na de pauze liet Ada van Egmond ons kennis liet maken met de Ronnie Gardiner Methode. De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. U kunt hier een fragment bekijken.